------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Siste utviklingen i bomsaken (oppdatert 16.12.09)
Styret i grendelaget har fortsattt sitt arbeide mot politikerne i Trondheim kommune. Vi kan med dette informere om at "miljøpartiene", ved AP, SV, SP, V, Krf og Miljøpartiet de grønne vil foreslå følgende endring i forslaget til vedtak på bystyremøte 17.12.2009:
Noen husstander i Trondheim som blir liggende på utsiden av bommene, må passere en bomstasjon for å nå skole, barnehage og andre servicefunksjoner. Dette gjelder spesielt et boligfelt på Væretrøa, men også enkelte beboere på Klett. Det foreslås at alle private kjøretøy der eieren har slik bostedsadresse, får rett til fri passering gjennom den aktuelle bommen for å eliminere at disse blir urimelig sterkt berørt. Det er nødvendig å søke Vegdirektoratet om å få en godkjenning av en slik ordning.
Det er nå bred politisk oppslutning bak forslaget som skal behandles på bystyremøtet 17.12.09, og det er rimelig å anta et slikt vedtak. Videre behandling av saken vil være en formell godkjenning av Veidirektoratet. Etter møte med Statens vegvesen er vårt inntrykk at dette er en formalitet all den tid bystyret gjennomfører ovennevnte vedtak.
Styret er godt fornøyd med den konstruktive dialogen vi har hatt med kommunepolitikerne i denne saken, og det er hyggelig å registrere at grendelaget ser ut til å få gjennomslag for sine synspunkter i denne saken.
mvh
Styret
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KJÆRE ALLE I VÆRETRØA (oppdatert 18.12.09)
Bystyret vedtok på bystyremøtet 17. desember 2009 Miljøpakke for transport for Trondheim kommune. Som kjent innebærer dette plassering av en bomstasjon på ”gamle E6” mellom nedkjøringen fra Væretrøa og innkjøringen til Ranheimsveien. Som tidligere kommunisert ville en slik plassering medføre en urimelig kostnadsbelastning for beboere i Væretrøa grendelag. Styret har aktivt arbeidet for å synliggjøre denne urimeligheten både overfor politikere, kommuneadministrasjon og Statens vegvesen.
”Miljøkammeratene” ved Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet de Grønne fremmet på bystyremøtet den 17. desember følgende endringsforslag:
Noen husstander i Trondheim som blir liggende på utsiden av bommene, må passere en bomstasjon for å nå skole, barnehage og andre servicefunksjoner. Dette gjelder spesielt et boligfelt på Væretrøa, men også enkelte beboere på Klett. Det foreslås at alle private kjøretøy der eieren har slik bostedsadresse, får rett til fri passering gjennom den aktuelle bommen for å eliminere at disse blir urimelig sterkt berørt. Det er nødvendig å søke Vegdirektoratet om å få en godkjenning av en slik ordning.
Endringsforslaget ble vedtatt på bystyremøtet 17.12.2009. Dette innebærer at bystyret, med bred politisk støtte, vil fremme en hastesøknad til Veidirektoratet for godkjennelse av vedtaket. Følgelig ligger det nå godt til rette for at samtlige kjøretøy registrert på beboere med bostedsadresse Væretrøa kan passere den aktuelle bommen kostnadsfritt. I tillegg til dette blir det også gratis å benytte nedkjøringsrampen til ”Nye E6”.
Styret er godt fornøyd med den konstruktive dialogen vi har hatt med kommunepolitikerne i denne saken, og det er hyggelig å registrere at grendelaget ser ut til å få gjennomslag for våre synspunkter i denne saken.
Styret ønsker å benytte anledningen til å ønske samtlige beboere en riktig God Jul og et Godt Nytt År.
Kontaktpersoner fra styret: Lars-Even Hauge og Alf Kåre Karoliussen
Relevant linker:
Sakspapirene til Bystyremøtet 17.12.2009
Innleverte forslag til møtet 17.12.2009 (inkl. teksten over)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KJÆRE ALLE I VÆRETRØA (oppdatert 12.02.10)
Styret i grendelaget ønsker med dette å informere om siste utvikling i bomsaken.
I henhold til bystyrets vedtak av 17. desember 2009 har Statens Vegvesen – Region Midt, på vegne av Trondheim kommune, utarbeidet og oversendt sin søknad om fritaksordning for beboere på Være og Klett til Veidirektoratet. I søknaden innstiller Statens Vegvesen – Region Midt på at det etableres en fritaksordning i henhold til bystyrets vedtak.
Styret har i denne prosessen hatt en løpende dialog med saksbehandler i Statens Vegvesen – Region Midt. Vi ble i går orientert om at Veidirektoratet i sin tilbakemelding til Trondheim kommune hevder at de har behov for lengre behandlingstid. Bakgrunnen for dette er at Veidirektoratet mener fritaket omfatter et så stort antall husstander (og mye større enn andre steder i landet med tilsvarende spesialordninger), at de ønsker å avklare sitt mandat/fullmakt i forhold til et slikt vedtak. I dette ligger det at Veidirektoratet ønsker en avklaring med Samferdselsdepartementet om hvorvidt vedtaket krever en stortingsbehandling.
I dialogen styret tidligere har hatt med lokale politikere, kommuneadministrasjonen og Statens Vegvesen har vi blant annet vist til bomsystemet Rogaland Fylkeskommune innførte for Stavanger kommune i 2001. Også her ble det etablert fritak for enkelte husstander som måtte passere en bomstasjon for å nå kommunesenteret. Styret har i dag vært i kontakt med Samferdselssjefen i Rogaland Fylkeskommune og blitt opplyst om at denne ordningen omfatter så mange som 1.500 husstander. I lys av dette har vi vanskeligheter med å forstå at et fritak for rundt 200 husstander på Være / Klett skal være så stort at det krever en stortingsbehandling.
Styret har i dag gjort Statens Veivesen oppmerksom på dette forholdet, og vi har i tillegg oversendt en tilsvarende orientering til Kontaktutvalget for Miljøpakken. Kontaktutvalget består av Fylkesordfører, Ordfører og Utbyggingsdirektør i Statens Vegvesen (og samtidig leder av Styringsstab i Veidirektoratet).
Kontaktutvalget for Miljøpakken ble opprettet høsten 2009, og har som formål å iverksette og overvåke tiltakene i Miljøpakken. Utbyggingsdirektøren i Statens Vegvesen har gjennom dette utvalget lenge vært orientert om fritaksmodellen for beboerne på Være / Klett. Vi stiller derfor også spørsmålstegn ved hvorfor Veidirektoratet som faginstans ikke har trukket disse problemstilingene til torgs på et tidligere tidspunkt. Styret har i dag forsøkt å få Utbyggingsdirektøren i tale, men har ikke lyktes med dette.
Dersom saken må bringes inn for Stortinget er det forventet at innstillingen fra Samferdselsdepartementet vil være ferdig før påske, men den vil ikke kunne behandles av Stortinget før til våren. Tilbakemeldingen fra Statens Vegvesen er da at fritaksmodellen for beboerne på Væretrøa (dersom den vedtas) ikke kan forventes å tre i kraft før til sommeren.
I tillegg har styret i dag vært i kontakt med ordføreren i Malvik kommune. Han viste til at Malvik kommune har påklaget vedtaket om Miljøpakkens plassering av bomstasjon på Være til Fylkesmannen. Begrunnelse for dette er sviktende saksgang da kommunen ikke er forelagt saken for høring. Han viste samtidig til et møte med Ordfører Rita Ottervik i går, hvor blant annet ordningen om fritak ble diskutert. Rita Ottervik var i dette møtet sterk og klar på at det var bred lokalpolitisk enighet om fritaket, og at de har til intensjon å påvike dette på ”høyeste hold”. Dette er også styrets inntrykk etter de samtalene vi de siste dagene har hatt med representanter for ”miljøpartiene” i Trondheim kommune.
Styret vil fortsette sitt arbeid mot Statens Vegvesen og Veidirektoratet for å understreke bystyrets vedtak, den politiske behandlingen i Kontaktutvalget, samt å informere om omfanget av ordningen som ble innført i Stavanger kommune i 2001. Dersom det likevel viser seg at Veidirektoratet velger å fremme saken for Samferdselsdepartementet og Stortinget vil vi sende en anmodning om at innføring av bompengeinnkreving på Være utsettet til endelig behandling er fattet i Stortinget. Videre vil vi søke å etablere kontakt med sentrale politikere for å belyse vårt syn på saken.
Styret vil fremover fortsette å orientere beboere i grendelaget om utviklingen i saken. Dette vil vi først og fremst gjøre gjennom grendelagets hjemmeside www.grendelaget.com. Vi vil derfor oppfordre flest mulig til å registrere sin e-postadresse slik at vi kan sende et varsel når siden oppdateres.
mvh
Styret
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KJÆRE ALLE I VÆRETRØA (oppdatert 30.04.10)
Styret ble i går orientert om at Samferdselsdepartementet har fattet et positivt vedtak i ”bom-saken” og at beboere i grendelaget får fritak for bom-passering i bommen på Væresletta.
Vedtaket medfører at den enkelte husstand med AutoPASS-avtale får gratis passering for to kjøretøyer på bommen på Væresletta. Dette tilsvarer det systemet som gjelder for AutoPASS-avtaler i andre bomsystemer. I møte med Statens Vegvesen i fjor høst ble vi orientert om at èn husstand defineres som èn husholdning, og slik vi forstår det skal vedtaket også gjelde for eventuelle leietagere.
Trondheim kommune sitter med en oversikt over samtlige adresser fritaket gjelder for, og den enkelte husstand vil i løpet av neste uke motta en orientering fra Vegamot om hvordan dette i praksis skal gjennomføres.
Det er hyggelig å registrere at vi nå har vunnet frem med saken, og at det er fattet en endelig beslutning til fordel for grendelagets beboere. I forhold til dagens oppslag i media ser det ut til at saken også kan få følger for andre bomprosjekt rundt om i landet (Adresseavisen, Aftenposten og NRK). Styret er av den oppfatningen at vår argumentasjon har vært styrket som følge av at vi fremstår som èn relativt stor enhet, og at saken har vært forankret i grendelagets generalforsamling. Vi vil benytte anledningen til å takke alle de som har vist engasjement og kommet med innspill i denne saken.
Styret vil eventuelt komme tilbake med mer informasjon senere.
Med vennlig hilsen
Styret